Kíváncsi mi történik az Illatos úton? Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Együttműködés a kutyák védelmében

 

„Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak.” (Peter Bamm)

A Fővárosi Közterület-felügyeletének Állategészségügyi Szolgálata ebben az évben új örökbefogadási eljárást dolgozott ki, melynek egyik fontos pontja az, hogy a gazdához került állat sorsáról, körülményeiről tájékozódik. A törvényben is előírt felelősségteljes állattartás betartását ellenőrizni kell. Ennek érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület. Az okiratot Szabó Mihály általános igazgatóhelyettes és Joó István az Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

 

A megállapodás értelmében az Egyesület tagjai jogosultak az Állategészségügyi Szolgálat nevében és képviseletében - a Felügyelettől kapott megbízólevél birtokában – az örökbefogadó lakhelyén ellenőrizni, hogy az örökbeadott állat befogadója betartja-e az örökbefogadási okmányban vállalt kötelezettségeit.

 

Az Egyesület ellenőrzést végző tagja az ellenőrzés megkezdése előtt köteles az örökbefogadónak fényképes igazolvánnyal és megbízólevele felmutatásával igazolnia magát.

 

Az Egyesület a gondos állattartás szabályainak betartatása mellett segítséget nyújt a Felügyelet Állategészségügyi Szolgálatánál található állatok gazdához, azaz örökbefogadóhoz juttatásában. Az Egyesület a Szolgálat által készített állatfotókat terjeszti az interneten, tagjaik saját oldalaikon, blogokon közösségi oldalakon helyezik el azokat és részt vállalnak az Állategészségügyi Szolgálat kiadványainak terjesztésében is. A Felügyelet pedig biztosítja a szakmai tájékoztatást és irányítást az Egyesület tagjainak tevékenységéhez.

 

Az Állategészségügyi Szolgálatnál nemrégiben életbe lépett új örökbefogadási protokoll célja, hogy az örökbeadandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért a Szolgálat munkatársai az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását.

 

Etológusok közreműködésével alakítottak ki egy olyan rendszert, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről. Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik.

Ebben a munkában vállaltak jelentős szerepet - a megállapodás alapján – a Cerberos Állatvédő Egyesület önkéntesei, akik amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki az állattartás szabályait súlyosan megsérti, jelzik azt az Állategészségügyi Szolgálatnak, amely ebrendészeti eljárást kezdeményez a felelőtlen állattartóval szemben.

 

 

Fővárosi Közterület-felügyelet

PR-és sajtóosztály